Porządek w kuchni – 5 praktycznych wskazówek
Data publikacji 24 kwietnia 2023Kuchnia to bardzo specyficzne miejsce w każdym domu. To tutaj możesz się odprężyć po ciężkim dniu, gotując ulubione potrawy lub po prostu odgrzać coś na szybko, gdy opadasz z sił. To tutaj odbywają się najcenniejsze dyskusje i najciekawsze imprezy. W kuchni, jak nigdzie indziej, trudno utrzymać porządek. Na szczęście jest kilka ciekawych trików, które pomogą ją ogarnąć bez większego wysiłku. Poznaj je!
Regularne sprzątanie „ryneczku”
Robisz kanapkę i zostawiasz wszystko na blacie? A może nóż wybrudzony masłem, zamiast wylądować w zmywarce, wpada najpierw do zlewu? Takie drobnostki robią największy bałagan w kuchni. Dlatego warto wyrobić w sobie nawyk i sprzątać od razu. Szykując jedzenie do pracy, można przecież brudne naczynia włożyć do zmywarki, a półproduktu odłożyć na miejsce. Zajmie to dosłownie kilka chwil, a po powrocie do domu przywita Cię czysta przestrzeń.
Wieczorna rutyna dla utrzymania porządku
Dobrym sposobem na utrzymanie czystości jest też wyrobienie nawyku, by codziennie wieczorem przecierać blaty, zlew, kafle między meblami, drzwi lodówki czy płytę kuchenną. Możesz do tego wykorzystać tekstylne ścierki kuchenne, które świetnie chłoną wodę. Dobrze mieć w kuchni kilka kompletów ścierek – innej bowiem używać będziesz do wycierania blatów, innej do zlewu, a jeszcze innej do naczyń.
Dobra organizacja przestrzeni
Już na etapie aranżacji kuchni warto zadbać o dobrą organizację przestrzeni. Sprawdzą się głębokie szuflady z organizerami na sztućce i najbardziej potrzebne przybory kuchenne. Przydane będą relingi naścienne z haczykami, półeczkami czy pojemnikami, a także szafki narażone z wysuwanymi koszami i szafki cargo. W dobrze zorganizowanej kuchni pomocne mogą okazać się wyciągi podblatowe, do których można schować dosłownie wszystko.
Projektując kuchnię, pamiętaj także o koszach na segregowane śmieci . To znacznie ułatwi przechowywanie odpadków i pomoże się zorganizować z ich wynoszeniem. Możesz wykorzystać przestrzeń w szafce pod zlewem i umieścić w niej na przykład trójdzielny kosz z workami w różnych kolorach albo po prostu wstawić trzy mniejsze pojemniki. Wybór należy do Ciebie.
Minimalizm na blatach
W utrzymaniu porządku świetnie sprawdzi się też organizer na blat kuchenny z przegródkami, w którym możesz przechowywać herbatę w torebkach, przyprawy, a nawet środki higieniczne. Warto zadbać również, by na blacie kuchennym nie stały żadne niepotrzebne rzeczy. Możesz wykorzystać szklane butelki i słoiki do przechowywania makaronów, kasz czy mąki lub zamówić specjalne pojemniki – metalowe puszki czy chociażby szklane tuby z drewnianymi wieczkami.
Z kolei na warzywa i owocowe możesz wykorzystać drewniane skrzynki dostępne w każdym sklepie ogrodniczym lub zrobić takie pojemniki samodzielnie ze sklejki. Jeśli to tylko możliwe pochowaj wszystko do szafek. A jeśli lubisz kolorowe przedmioty w swojej kuchni, wykorzystaj akcesoria kuchenne dostępne w internetowym sklepie Sinsay pod adresem https://www.sinsay.com/pl/pl/. Przeszukaj kategorię Dom i wybierz te produkty, które pomogą Ci się lepiej zorganizować.
Częste sortowanie zapasów
Bałagan w kuchni często pojawia się od nadmiaru gromadzonych przedmiotów. Dobrze jest więc regularnie sprawdzać zapasy oraz zwracać uwagę na daty przydatności do spożycia. W ten sposób unikniesz sytuacji, w której produkty przeterminowane będą zalegać w szafkach i powodować niepotrzebny bałagan.
Dobrym pomysłem na utrzymanie porządku w kuchni jest wyznaczenie sobie miejsca w domu na spiżarnie. Jeśli nie ma go w kuchni, może znajdzie się w szafce w salonie, przedpokoju lub innym pomieszczeniu? Rozejrzyj się po mieszkaniu, na pewno wygospodarujesz trochę miejsca na przybory kuchenne, z których nie korzystasz na co dzień.